Doc. dr. Andreja Trojner Bregar

Doc. dr. Andreja Trojner Bregar je zdravnica, ki si je dela na področju ginekologije in porodništva želela že od vstopa na Medicinsko fakulteto pred 30 leti.

Po diplomi je v UKC Ljubljana opravila pripravništvo in program sekundariata. V času specializacije iz ginekologije in porodništva je magistrirala z nalogo Carski rezi v ljubljanski porodnišnici med leti 1900 in 1945. Po opravljeni specializaciji je ostala v porodnišnici in zagovarjala še doktorsko tezo z naslovom Elektrohisterografija prepartalno in intrapartalno pri induciranih in spontanih porodih.

Pri rednem delu se ukvarja z zdravimi in bolnimi nosečnicami in plodovi. Sodeluje v odkrivanju nepravilnosti v razvoju ploda, svetuje o presejalnih in diagnostičnih preiskavah, ki jih tudi opravlja (ultrazvočni pregled morfologije ploda z merjenjem nuhalne svetline med 11. in 14. tednom, morfologija ploda po 20. tednu nosečnosti, ultrazvočne kontrole rasti ploda, biopsija horionskih resic, amniocenteza…). V porodni sobi nadzoruje potek porodov, preprečuje in rešuje zaplete.

Klinično in raziskovalno se ukvarja s prezgodnjim porodom in uporabo elektrohisterografije noseče maternice, zato se je izobraževala tudi pri prof. Robertu E. Garfieldu v Phoenixu v Arizoni v ZDA.

Je avtorica in soavtorica okoli 100 objav v domačih in tujih publikacijah. Sodelovala je pri pripravi slovenskih smernic o uporabi kontracepcije, slovenskih priporočil za vaginalni porod po carskem rezu in slovenskih priporočil o obravnavi nosečnic z okužbo s SARS-CoV-2.

Je predavateljica in znanstvena sodelavka za področje Ginekologije in porodništva na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Sodeluje v pripravi različnih strokovnih srečanj, predava doma in v tujini.