Odpiralni čas
  • clockPonedeljek 7:00 – 20:00
   Torek 7:00 – 20:00
   Sreda 7:00 – 20:00
   Četrtek 7:00 – 20:00
   Petek 7:00 – 20:00
   Sobota po predhodnem dogovoru

 

 

Kontaktne informacije
Vprašajte strokovnjaka

  user-3
  email-2
  smartphone

  Ultrazvok dojk je neinvazivna in neboleča ultrazvočna preiskava, s katero ugotavljamo morebitne rakave in druge spremembe v tkivu dojk. Uporablja se kot samostojna preiskava ali kot dodatek k mamografski preiskavi dojk. Ultrazvok dojk je zelo natančen pri razlikovanju ciste od solidnih formacij ter pri razlikovanju žleze od drugih sprememb. Ultrazvočni pregled ne uporablja ionizirajočega sevanja, ki ga uporabljajo pri rentgenskih aparatih, zato preiskovanka ni podvržena sevanju.

  Pregled nima negativnih stranskih učinkov in ga lahko uporabimo večkrat. Prav tako je primeren tudi za nosečnice, saj nima negativnih vplivov na plod.

   

  Ultrazvok dojk ni nadomestilo za mamografijo in se uporablja:

  • kot samostojna preiskava za ženske pred 40. letom starosti.
   Zaradi večje gostote dojk je pred 40. letom starosti ultrazvok primernejši pregled, saj se z mamografijo v gostem tkivu težje razloči manjše tumorje od žleznih tkiv.
  • kot dopolnilna preiskava k mamografiji za ženske po 45. letu starosti.
   Določena področja so pri mamografiji slabše vidna, prav tako z mamografijo ne moremo odkriti vseh vrst rakov na dojki. Med 10 % in 40 % teh lahko odkrijemo z ultrazvočno preiskavo. Ultrazvok po 45. letu ni nadomestilo za mamografijo, je pa lahko dopolnilni pregled, s katerim se pridobi dodatne informacije.
  • ultrazvok dojk svetujemo tudi ženskam, ki:
  • že imajo diagnosticirane spremembe v dojki (ciste, tumorje) in sicer redno spremljanje sprememb po priporočilu zdravnika,
  • so zatipale spremembo v dojki, preventivno, še posebej ženskam, katerih sorodnice v prvem kolenu (mati, hči) so zbolele za rakom dojke ali jajčnikov, tudi moški sorodniki z rakom dojke.