Odpiralni čas
  • clockPonedeljek 7:00 – 20:00
   Torek 7:00 – 20:00
   Sreda 7:00 – 20:00
   Četrtek 7:00 – 20:00
   Petek 7:00 – 20:00
   Sobota po predhodnem dogovoru

 

 

Kontaktne informacije
Vprašajte strokovnjaka

  user-3
  email-2
  smartphone

  Kaj je Hernija diska?

   

  Hernija diska oziroma strokovno “Discus hernija” spada med specifične bolečine v križu. Med glavne simptome hernije medvretenčnega disca spadajo bolečine v križu in bolečina, ki seva navzdol po nogi ter zmanjšuje mišično moč.

   

  Lahko vam  pomagamo: Z MINIMALNO INVAZIVNO METODO ZA ZDRAVLJENJE DISKUS HERNIJE

  Hrbtenico sestavlja 26 posameznih vretenc, ki so med seboj ločena z medvretenčnimi ploščicami (diskusi). Diskus tvori zunanji vezivni obroč in zdrizasto jedro, ki deluje kot blažilec.

  Poškodba ali neustrezen položaj diskusa povzročita postopno degeneracijo le-tega. Proces vodi v nastajanje razpok v vezivnem obroču diskusa, skozi katere se začne vrivati jedro. Posledica tega je izbočenje ali hernija diskusa. Izbočenje povzroči pritisk na živčno korenino, ob tem pa draženje ali celo popolno utesnitev živcev.

  Ko se pojavijo simptomi (bolečina, ki lahko izžareva tudi vzdolž prizadetega živca, neprijetno draženje in oslabelost mišic), se za lajšanje simptomov najpogosteje uporabljajo protivnetna zdravila in mišični relaksanti. Če zdravila ne pomagajo in simptomi še vedno vztrajajo, je potrebna učinkovitejša terapija.

   

  Za zdravljenje hernije diskusa je bilo dolgo časa  na voljo le konzervativno zdravljenje z zdravili in operativno zdravljenje. Minimalno invazivna perkutana metoda z uporabo DiscoGel®-a, pa je lahko primerna tudi za tiste, ki morebiti še niso kandidati za operativno zdravljenje.

  DiscoGel® je sterilna, viskozna raztopina iz gela etilnega alkohola.

  Temelji na dejstvu, da zaradi prekomerno povišanega pritiska znotraj diskusa pride do utesnitve živca. Injiciranje DiscoGel®-a v diskus povzroči znižanje pritiska zaradi kemijske razgradnje, kar omogoči povrnitev diskusa nazaj v naravni položaj in s tem hitro sprostitev utesnjene živčne korenine. Posledica zmanjšanega mehanskega pritiska in vnetja vodi v sprostitev živčne korenine, kar postopoma odpravi bolečino.

  Natančnost pri posegu je zagotovljena z uporabo rentgenske tehnologije, s katerim si zdravnik prikaže mesto injiciranja in razporeditev vbrizganega DiscoGel®-a. Gre za ambulanti poseg v lokalni anesteziji, kar pomeni, da bolnik lahko kmalu po posegu odide domov in se izogne dolgotrajnemu okrevanju ter bolnišničnemu zdravljenju.

   

  Naročite se na pregled: [email protected] ali tel. 059 333-886

  Naročite se na pregled