Odpiralni čas
clock

Ponedeljek 7:00 – 20:00
Torek 7:00 – 20:00
Sreda 7:00 – 20:00
Četrtek 7:00 – 20:00
Petek 7:00 – 20:00
Sobota po predhodnem dogovoru

 

 

Kontaktne informacije
Vprašajte strokovnjaka

  user-3
  email-2
  smartphone

  Nevrologija-Ambulanta za zgodnje odkrivanje demence

  Demenca je bolezen, ki prizadene mnoge posameznike in njihove družine, vendar lahko z zgodnjim odkrivanjem demence odložimo njene najhujše posledice za nekaj let. S tem bistveno dvignemo kvaliteto življenja, tako za bolnike kot za njihove svojce.

  Naša ambulanta se osredotoča na zgodnje odkrivanje demence in ponuja rešitve, ki pomagajo obvladovati bolezen:

  1. Zdravila za demenco: Najbolj učinkovita so v začetnih fazah bolezni. V večini primerov demence lahko traja več let, preden simptomi postanejo dovolj zaskrbljujoči, da obiščemo zdravnika. Z zgodnjim odkrivanjem lahko začnemo zdravljenje, še preden se simptomi poslabšajo.

  2. Pregled za zgodnje odkrivanje demence: Pregled izvaja priznani nevrološki specialist prof. dr. Zvezdan Pirtošek, ki je predstojnik katedre za nevrologijo na ljubljanski medicinski fakulteti in predstojnik kliničnega oddelka za bolezni živčevja UKC. Njegovo strokovno znanje in izkušnje zagotavljajo najboljše možnosti za zgodnje odkrivanje in zdravljenje demence.

  Ne čakajte, da se simptomi poslabšajo. Obiščite našo ambulanto za zgodnje odkrivanje demence in skupaj lahko delamo na izboljšanju kakovosti življenja vaših ljubljenih in vaših družin.”

  Opredelitev ostalih nevroloških težav, ki se lahko kažejo kot:

  • motnje gibanja (Parkinsonizem; prekomerni in moteči zgibki  – distonije, horeja, mioklonizmi, tresavica, tiki; motnje mišične koordinacije; mišične oslabelosti zaradi bolezni možganov, hrbtenjače, živčno-mišičnega stika in mišic);
  • občasne in nenadne nevrološke motnje, : epilepsija; glavoboli, izgube zavesti, vrtoglavica;
  • motnje občutkov (vid, sluh, okus, vonj, bolečinski sindromi, motnje  kožnih občutkov, motnje ravnotežja);
  • motnje višjih  miselnih in spominskih funkcij in razpoloženja: demenca, motnje spomina, orientacije, pozornosti, brezvoljnost;
  • motnje avtonomnih funkcij: pretirano znojenje, izgube zavesti.

   

  Nevrologija

  V nevrološki ambulanti MCCZ izvajamo diagnostično dejavnost bolezni osrednjega in perifernega živčevja, živčno-mišičnega stika in mišic.

  Opredelitev nevroloških težav, ki se lahko kažejo kot:

  • motnje gibanja (Parkinsonizem; prekomerni in moteči zgibki  – distonije, horeja, mioklonizmi, tresavica, tiki; motnje mišične koordinacije; mišične oslabelosti zaradi bolezni možganov, hrbtenjače, živčno-mišičnega stika in mišic);
  • občasne in nenadne nevrološke motnje, : epilepsija; glavoboli, izgube zavesti, vrtoglavica;
  • motnje občutkov (vid, sluh, okus, vonj, bolečinski sindromi, motnje  kožnih občutkov, motnje ravnotežja);
  • motnje višjih  miselnih in spominskih funkcij in razpoloženja: demenca, motnje spomina, orientacije, pozornosti, brezvoljnost;
  • motnje avtonomnih funkcij: pretirano znojenje, izgube zavesti.

  Zdravljenje, terapevtski nasveti in nasveti za tiste sloge življenja in multidisciplinarne obravnave, ki lahko nevrološke motnje, kot je npr. demenca, odložijo in ublažijo.

   
   
  Zvezdan Pirtošek
  predstojnik na Katedri za nevrologijo, MF UL
  KO za bolezni živčevja UKC Ljubljana

  Naročite se na pregled

  Z izbiro storitve iz spodnjega seznama se lahko sami naročite na izbrano storitev. Izberite storitev in vpišite svoje podatke za potrditev.